-
<p>Izolat białka serwatkowego (Whey Protein Isolate, WPI) to bardziej przefiltrowana forma WPC. Dzięki bardziej złożonemu procesowi filtracji izolat pozbywa się cukrów i tłuszczy, osiągając dużo bardziej korzystniejszy skład. Efektem osiągnięcia "czystszego" składu jest lepsza wchłanialność, która zajmuje 30-60 minut. Izolat jest bardzo ceniony przez kulturystów, gdyż białko to świetnie sprawdza się tuż po treningu, pozwalając szybko przygotować organizm do regeneracji i wzrostu mięśni.</p>
-
<p>Koncentrat białka serwatkowego (Whey Protein Concentrate, w skrócie WPC) to najpopularniejsza forma odżywki białkowej. Cechuje ją stosunkowo długi czas wchłaniania (do 4 godzin). Zawartość białka w porcji oscyluje w granicach 24g dla większości koncentratów. Osoby z nietolerancją laktozy mogą mieć problem po spożyciu WPC, dlatego dla nich polecamy inne rodzaje białek. Białko serwatkowe sprawdza się nie tylko dla osób trenujących na siłowni. Jest to idealne uzupełnienie diety zwykłego człowieka, która w dzisiejszych czasach cechuje się niską ilością białka. Pyszne smaki większości tego typu produktów pozwalają pokonać chęć zjedzenia słodyczy. Dzięki słodzikom zachowana jest niska kaloryczność tych produktów. Jeżeli dana odżywka jest dla Ciebie za słodka, spróbuj zmieszać ją z wodą, zamiast mleka.</p>
-
<p><br />Miksy białkowe, czyli inaczej blendy wielofrakcjowe to odżywki zawierające kilka źródeł białka w składzie. Są to starannie przemyślane mieszanki zaprojektowane tak, żeby z każdej zastosowanej frakcji wyciągnąć maksimum korzyści.<br />To, co wyróżnia dobrą odżywkę białkową to jej profil aminokwasowy i wchłanialność. Stosując kilka źródeł protein w jednej odżywce możemy uzyskać optymalny aminogram, niwelując potencjalne niedobory jednej frakcji drugą.<br />Warto nadmienić, że przeważnie to właśnie mixy białkowe są najlepiej smakującymi odżywkami proteinowymi. Idealna konsystencja, intensywny, naturalny smak to niewątpliwy atut, dzięki któremu każdą kolejną porcję wypijesz ze smakiem. Odpowiednia ilość białka w diecie to sprawa bardzo ważna dla osób aktywnych i nie tylko. Proteiny są potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów regeneracyjnych, chronią również nasze mięśnie przed powysiłkowym rozpadem. Bez względu na to czy jesteś wyczynowym sportowcem, rekreacyjnym atletom, czy może osobą starszą w trakcie rekonwalescencji – zadbaj o odpowiednią podaż i jakość białka w diecie. Dobierając produkt z tego działu znacznie ułatwisz sobie zbilansowanie swojej diety.</p>
-
<p>Kazeina występuje w mleku i jego przetworach. Ponadto bardzo dobrym źródłem kazeiny są odżywki białkowe produkowane na jej bazie. To co wyróżnia kazeinę od innych białek, to jej długi czas trawienia. Jest to spowodowane tym, że kazeina ma słabą rozpuszczalność w niskim pH żołądka i przez to dłużej się trawi. Z tej właśnie przyczyny warto stosować kazeinę przed snem. Jest to doskonałe rozwiązanie, ponieważ w nocy podczas snu, organizm ,,ma czas’’ aby ją w pełni wchłonąć i strawić. Wydłużony czas wchłaniania kazeiny wspomaga anabolizm. Białko kazeinowe charakteryzuje się wielogodzinnym działaniem. Ponadto podobnie jak białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale pozwala dłużej chronić mięśnie przed rozpadem.</p>
-
<p>Hydrolizat białka serwatkowego (Whey Protein Hydrolyzed, WPH) to najczystsza forma odżywki białkowej. Białko poddane zostało procesowi hydrolizy, przez co długie łańcuchy peptydowe, tworzące struktury białka, zostały rozbite na mniejsze. Taki zabieg powoduje, że białko wchłania się niesamowicie szybko (20 - 30 minut). Ilość czystego białka w składzie sięga 100%. Hydrolizat jest polecany osobom, które mają problemy z przyjmowaniem pozostałych odżywek białkowych oraz alergików. Jest to najczystsza forma białka, przez co wspaniale się trawi.</p>
-
<p>Białko dla wegetarian, wegan oraz innych osób, które z pewnych powodów nie chcą/ nie mogą spożywać białka pochodzenia zwierzęcego. Odżywki białkowe nie muszą pochodzić jedynie z mleka lub mięsa. Zakres produktów oferujących białka pochodzenia roślinnego ciągle wzrasta, a formy pozyskiwania nowych źródeł białka są coraz wydajniejsze.</p>
-
<p>Białka wołowe istnieją na rynku z dwóch różnych względów. Część osób nie toleruje laktozy i/lub cukrów mlecznych, co sprawia, że suplementacja zwykłymi odżywkami białkowymi sprawia im kłopoty gastryczne. Drugim powodem, dla którego warto rozważyć białko wołowe (beef protein) jest jego aminogram. Tego typu białka posiadają idealny profil aminokwasowy, co jest bardzo porządane i na jego podstawie ocenia się, które białko warto wybrać dla siebie.</p>