Real Foods Erytrytol 100% RAW 500g
Zdrowa żywność
Ksylitol to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, nazywany też alkoholem cukrowym. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. W naturze występuje m. in. w jagodach, grzybach, kolbach kukurydzy i twardym drewnie. Pozyskany przez naukowców pod koniec XIX wieku. Dużą popularnością zaczął cieszyć się dopiero po 1940 roku. Jest on praktycznie niezależny od insuliny. Ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim jej udziale. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Zalecany diabetykom.
Czym różni się ksylitol od tradycyjnego cukru ?
Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez nasz organizm. Prawie 30% ksylitolu zostaje wchłonięta przez wątrobę, pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym i wydalona.
Do czego można stosować ksylitol?
Do każdej potrawy, do której tradycyjnie wymaga się cukru. Bez przeszkód można cieszyć się słodkimi ciastami, ciasteczkami, babeczkami, konfiturami, pączkami, słodkimi surówkami i przetworami. Znajdziemy go także w pastach do zębów (także z domowych receptur), jak i w gumach do żucia.
Opakowanie: 500 g
Skład: 100% ksylitol fiński. Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Wartości odżywcze: w 100g
Wartość energetyczna 240 kcal
Tłuszcze 0,0 g
Węglowodany 100,00 g
w tym cukry 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 99 g
Białko 0,0 g
Sposób użycia: Może być używany tak, jak zwykły cukier. Ksylitol idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do potraw gotowanych i pieczonych, a także jako słodzik do napojów gorących i zimnych.
Informacje: Produkt pakowany w opakowanie typu doypack ze struną - dzięki temu możemy zamykać i otwierać przy zachowaniu świeżości produktu!